1. Schilderachtige dorpjes en stadjes

Zuid-Limburg staat bekend om zijn prachtige dorpjes en stadjes, waar je heerlijk kunt rondwandelen en genieten van de sfeer en architectuur. In dit artikel lichten we twee van deze pareltjes uit.

a. Valkenburg aan de Geul

Valkenburg is een gezellig en sfeervol stadje, gelegen in een heuvelachtig landschap. Met zijn vele terrasjes, winkeltjes en historische bezienswaardigheden zuid-limburg is dit een echt toeristisch trekpleister. Bezoek bijvoorbeeld de oude kasteelruïne of de bekende mergelgrotten.

b. Gulpen

Gulpen is een karakteristiek dorp in het hart van het Heuvelland. Hier vind je mooie vakwerkhuizen, een gezellige markt en diverse cafés en restaurants. In Gulpen kun je ook een bezoek brengen aan de Gulpener Bierbrouwerij, waar je alles leert over het brouwproces van het bekende Limburgse bier.

2. Natuurgebieden vol verrassingen

Naast mooie dorpjes en stadjes heeft Zuid-Limburg ook prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en genieten van de rust en ruimte.

a. De Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een uitgestrekt heidegebied met veel wandel- en fietspaden, waar je kunt genieten van de fraaie natuur. Het gebied is rijk aan flora en fauna, waaronder bijzondere vogelsoorten en wilde paarden. In de zomer kleurt de heide prachtig paars, wat een schitterend gezicht is.

3. Historische bezienswaardigheden

Zuid-Limburg kent een rijke geschiedenis en dat zie je terug in de vele historische bezienswaardigheden die je hier kunt bezoeken.

a. Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Tegenwoordig is het een museum waar je kunt rondwandelen door de vele kamers en zalen, en alles te weten komt over de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners.