In Zuid-Nederland vind je een unieke combinatie van bourgondisch leven, hartelijke mensen en een rijke geschiedenis. Het is dé plek waar je nog echt kunt genieten van het goede leven: lange avonden tafelen met vrienden, slenteren door historische binnensteden en het ontdekken van natuur die je nergens anders in Nederland vindt.

Ga op avontuur buiten de gebaande paden en ontdek de verborgen natuurparels. Zuid-Nederland verwelkomt je met open armen en een volle tafel. Of je nu komt voor de cultuur, natuur of het eten, er is altijd wel een reden om terug te komen.

Steden die je niet mag missen

Elke stad in Zuid-Nederland heeft zijn eigen charme en karakter. Maar er zijn een paar steden die je echt niet mag overslaan tijdens je bezoek.

Maastricht: meer dan vrijthof

Maastricht, een van de grootste steden in het zuiden, staat bekend om het gezellige Vrijthof, maar deze stad heeft zoveel meer te bieden. Dwaal door de historische straatjes, ontdek lokale boetiekjes en geniet op een terrasje van een stuk echte Limburgse vlaai.

De stad ademt geschiedenis en cultuur. Van de Sint-Pietersberg tot de indrukwekkende Sint-Servaasbasiliek; Maastricht is een stad waar oud en nieuw samenkomen.

Eindhoven: innovatie en design

Eindhoven staat bekend als de stad van techniek en design. Hier vind je het bruisende Strijp-S, het oude Philips fabrieksterrein dat is omgetoverd tot een creatieve hotspot vol met kunst, cultuur en culinaire verrassingen.

Maar ook voor wie houdt van winkelen of uitgaan is Eindhoven een paradijs. De stad is dynamisch en innovatief, en dat voel je op elke straathoek.

Breda: historie en gezelligheid

In Breda combineer je moeiteloos een dagje geschiedenis met bourgondisch genieten. De Grote Markt staat symbool voor de gezelligheid die de stad uitstraalt. Met zijn historische gebouwen en levendige terrassen is het de perfecte plek om mensen te kijken en te genieten van een goed glas wijn of een lokaal biertje.

Niet vergeten: maak een wandeling door het prachtige Valkenberg park of bewonder de Grote Kerk die al eeuwenlang over de stad waakt.

Avonturen in de natuur

Niet alleen de grootste steden zijn de trekpleisters van Zuid-Nederland, ook de natuur verdient absoluut aandacht. Van glooiende heuvels tot uitgestrekte bossen, er is zoveel te zien en te doen.

Neem bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen – soms ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Dit natuurgebied is perfect voor lange wandelingen of mountainbiketochten. En heb je al eens langs de Maas gefietst? Het waterlandschap biedt prachtige uitzichten en pittoreske dorpjes waar je even kunt uitrusten met een kop koffie.

Culturele schatten ontdekken

Zuid-Nederland is rijk aan cultuur. Overal vind je kastelen, forten en historische gebouwen die ieder hun eigen verhaal vertellen.

En wat dacht je van lokale markten en festivals? Vooral in de zomer bruist het hier van de activiteiten waarbij muziek, kunst en lokale lekkernijen centraal staan. Dit is dé kans om het echte Zuid-Nederland te ervaren.

Smullen van de zuid-nederlandse keuken

Last but not least: de keuken van Zuid-Nederland is één groot feest voor fijnproevers. Proef traditionele gerechten zoals zoervleisj, knapkoek of een heerlijke Limburgse vlaai.

Maar ook voor innovatieve gastronomie ben je hier aan het juiste adres. Sterrenrestaurants wisselen af met gezellige eetcafés waar streekgerechten met liefde worden geserveerd. In Zuid-Nederland smaakt alles net even lekkerder!